27 januari 2022

1330 bomen geplant!

5 boeken verkocht? Dan zorgen wij dat er een boom geplant wordt. In 2021 hebben we door de verkopen uit onze verschillende Bookshops maar liefst 1330 bomen geplant! Benieuwd hoe dit werkt? En waar deze bomen geplant worden?

 

 

Bij Berghauser Pont willen we ons inzetten voor de verduurzaming van de samenleving. Door onze samenwerking met Trees for All koppelen we onze boekverkoop aan het planten van nieuwe bomen. Dat betekent dat als je een boek koopt op een van onze portals, je automatisch bijdraagt aan een betere wereld.

 

Maar waarom bomen? Er zijn een hoop factoren die ervoor zorgen dat bosgebied één van de meest belangrijkste typen land is op aarde. Ze hebben het vermogen om klimaatverandering te mitigeren door de omzetting van CO2 naar zuurstof. Bossen produceren voedsel voor bevolkingen en kunnen een rol spelen in het verhogen van de waterkwaliteit in rivieren. Ook zijn bossen van belang voor de waarborging van biodiversiteit. Toch verdwijnen er elk jaar miljarden bomen door ontbossing en bosdegradatie, met naar schatting een verlies van 420 miljoen hectare bos sinds 1990 (FAO, 2020).

 

Twee keer per jaar stellen we de rekening op van het aantal verkochte boeken en aan de hand hiervan doneren wij het corresponderende aantal bomen aan Trees for All. De helft van de donatie wordt geplant in Nederland, de andere helft gaat naar een project naar keuze. Het eerste halfjaar steunden wij een project in Ghana. Voor de tweede helft van afgelopen jaar gaat onze donatie naar het herstel van een uniek bos in West-Madagaskar. Wat gaat Trees for All hier precies doen?

 

‘West-Madagaskar is een erg arm gebied en een groot deel van de ongerepte natuur en regenwouden is verloren gegaan door ontbossing. Slecht 3% van het laagland bos in de regio is nog over en is daarmee het meest bedreigde ecosysteem ter wereld.

 

Trees for All steunt de missie van Stichting Zazamalala om de endemische bossen van West-Madagaskar te herstellen en meer habitat te creëren voor de bedreigde planten en dieren. Gedurende de komende drie jaar gaan 150.000 boompjes van lokale en endemische soorten planten de grond in op een braakliggend terrein van 150 hectare. Dit is een grote stap naar het uiteindelijke doel om een corridor aan te leggen naar het nationale park Menabe Antimena aan de kust.

 

De lokale bevolking wordt nauw betrokken bij het planten van de bomen, het onderhoud en de bescherming van het nieuwe bos. Zeker 100 dorpelingen krijgen een baan binnen het project en ze ontvangen zonne-kookstellen waardoor ze geen brandhout meer nodig hebben om te koken.’

 

Hierdoor draagt dit project bij aan verschillende Sustainable Development Goals, onder andere (1) Geen armoede, (5) Gendergelijkheid, (7) Betaalbare en duurzame energie en (13) Klimaatactie.

 

Meer lezen? Dat kan hier, op de website van Trees for All.

 

Wij zijn in ieder geval blij met dit mooie resultaat en kijken ernaar uit om volgend jaar weer een bijdrage te leveren!