Nieuwe publicatie: Beter leven met een chronisch-progressieve ziekte - Berghauser Pont
8 september 2020

Nieuwe publicatie: Beter leven met een chronisch-progressieve ziekte

De nieuwe publicatie Beter leven met een chronisch-progressieve ziekte heeft als doel hoop, troost en perspectief te bieden en bevat daarnaast veel praktische handvatten voor een waardevol leven.

 

 

Achtergrond

Peter van den Berg hoorde op zijn 39ste dat hij Parkinson heeft en Angélique van der Lit heeft vanaf haar 48ste ALS. Als collega’s hadden zij mooie gesprekken over hoe zij met hun ziekte omgingen. Ze deelden hun verdriet, de weg naar acceptatie, de omgang met hun naasten en hun manier om naar de toekomst te kijken en namen het initiatief een bundel samen te stellen. Aan deze bundel hebben meer dan 100 professionals en ervaringsdeskundigen uit Nederland en Vlaanderen meegewerkt.

 

Beschrijving

Je staat midden in het leven en opeens krijg je te maken met een chronische ziekte. Hoe ga je daarmee om, als patiënt en als naaste?

Naast een kennismaking met ziektes als Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), Dementie, Kanker, ziekte van Lyme, Multiple Sclerose (MS), ziekte van Parkinson, Reuma en Spierziekten komen alle kanten van een chronische ziekte aan de orde in dit boek: werk, relaties, gezin, emoties en financiën.

  • Voor patiënten en zieken: herkenning in persoonlijke verhalen. Je moet verder, maar hoe?
  • Voor familie en vrienden: begrip en handvatten. Hoe kun je een chronisch zieke steunen?
  • Voor collega’s: inzicht in de grenzen aan het functioneren. Wat kun je verwachten van je collega?
  • Voor professionals: kennis over de persoonlijke ervaring van een patiënt/ kant van een ziekte. Hoe bied je de meest passende zorg?

 

Doelgroep

Dit boek is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met chronisch-progressieve ziekten: patiënten, zieken, familie, vrienden, collega’s en professionals.

 

Auteurs

 

Peter van den Berg

Peter van den Berg studeerde Nederlands recht (specialisatie staats- en bestuursrecht) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Peter is juridisch adviseur en facilitator bij de gemeenten Oudewater en Woerden, adviseur & trainer bij Leg-uit en was van 2006-2018 gemeenteraadslid in Waddinxveen.

 

A.C. (Angélique) van der Lit-van Veldhuizen

A.C. (Angélique) van der Lit-van Veldhuizen (1969) heeft na de havo de hbo Algemeen juridische zaken gevolgd aan de Bestuursacademie. Angélique is buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand en werkte tot juli 2019 als teammanager klantcontactcentrum voor de gemeenten Woerden en Oudewater. Vanwege de diagnose ALS is ze minder gaan werken en is ze adviseur dienstverlening geworden. Zij is jarenlang actief geweest als lid van een medezeggenschapsraad van een basisschool en het vmbo. Angélique kreeg op 48-jarige leeftijd de diagnose ALS en is hierna lid van de patiëntenadviesraad en bestuurslid van ALS Patients Connected geworden. Tevens is zij lid van EUpALS en International Alliance of ALS/MND Associations.

Bekijk hier de nieuwe publicatie!