Ile de Mar

Berghauser Pont is als cursusorganisatie zich ervan bewust dat niet iedereen even veel kans heeft op goede scholing. Zo kwamen wij in Senegal op het eiland Île de Mar in contact met de lokale bevolking. Op het eiland wonen ongeveer 600o mensen. Hiervan is 75% jonger dan 18 jaar, verdeeld over vier dorpen Mar Lodj, Mar Soulou, Mar Fafaco en Mar Wandjé. Tot 2007 was er alleen een lagere school op het eiland.

 

In 2007 heeft de stichting Île de Mar zich tot doel gesteld de onderwijsactiviteiten op het eiland te ontwikkelen. Inmiddels zijn er vier kleuterscholen voor kinderen vanaf drie jaar, zes lagere scholen en twee middelbare scholen waar nu 1700 jongens en meisjes elke dag lessen volgen. Het oprichten van een praktijkschool waar meisjes en jongens een vakopleiding kunnen volgen tot boer, kapper, kleermaker of horeca-medewerker bijvoorbeeld, in samenwerking met de lokale bevolking, is het volgende stap.

 

BPM wil hiermee bijdragen aan gelijke kansen voor iedereen. Dit begint bij goede scholing voor kinderen in landen waar dat niet altijd vanzelfsprekend is. Meer informatie over de activiteiten en projecten is te vinden op de website van Stiching Ile de Mar.

Expert van morgen

Berghauser Pont Academy is het opleidingsinstituut voor professionals, wij bieden vele professionals elke dag de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en kennis met elkaar te delen. Om jonge talenten te ondersteunen, hebben wij het initiatief Expert van morgen opgezet.

 

Via dit initiatief bieden wij gemotiveerde studenten de mogelijkheid gratis deel te nemen aan één van onze cursussen en workshops. Via de website Expert van morgen kunnen zij zich aanmelden voorzien van een uitgebreide motivatie. Wij geven hen hiermee de mogelijkheid om enerzijds praktische kennis op te doen en anderzijds een netwerk te creëren in hun toekomstige vakgebied.

 

Kijk voor meer informatie op Expert van morgen.

BEETOTEMS

Met onze portal PONT | Klimaat willen wij een bijdrage leveren aan een klimaatneutrale samenleving. Een van de belangrijkste onderdelen hiervan is het behoud van voldoende biodiversiteit. Bijen en andere insecten zorgen voor de bevruchting van van planten. Doordat er steeds minder bloemen zijn, hebben bijen het moeilijk. In de afgelopen 25 jaar is het aantal zweefvliegsoorten met 23 procent afgenomen en in 2017 werd uit Nederland-Duits onderzoek duidelijk dat de hoeveelheid vliegende insecten in Duitse natuurgebieden in een periode van 27 jaar met 75 procent is afgenomen.

 

Voor stadbewoners is de bijenproblematiek wellicht abstract en wordt niet dagelijks ervaren. Daarom bedacht kunstenaar Hans Kalliwoda het project ‘BeeTotems for Refubees’: een kunstproject in de openbare ruimte van de stad dat de ‘gevluchte bij’ onderdak verleent. BeeTotems zijn 3-D-geprinte verticale tuinen. Ze bestaan uit geheel gerecycled materiaal en kunnen in de wijken en straten van de stad geplaatst worden. Het zijn circulaire, levende straatobjecten en vormen zo een ideale leefomgeving voor de wilde bij.

Meer informatie over BeeTotems.

ONDERZOEK NAAR ALS – AMSTERDAM CITY SWIM

Onze vriend Daniël heeft ALS. Daniël is bijna 14 jaar werkzaam bij de Gemeente Amsterdam als hij merkt dat hij een vinger niet meer goed kan bewegen. Hij wordt doorverwezen naar het VUmc voor onderzoek waar de harde waarheid tot hem doordringt als de diagnose ALS wordt gesteld.

 

ALS is een progressieve ziekte van de zenuwcellen waarbij de spieren geleidelijk aan uitvallen. Een behandeling tegen deze slopende spierziekte is er nog niet. De gemiddelde levensverwachting na de eerste klachten is 3 tot 5 jaar. Omdat het om een relatief kleine groep gaat, die bovendien een korte levensduur in het vooruitzicht heeft, wordt er in Nederland minder dan € 10 miljoen aan onderzoek besteed. Zo wordt er geen geld vanuit de overheid bijgedragen aan onderzoek en is er weinig interesse vanuit de farmaceutische industrie om te investeren.

 

De Amsterdam City Swim is een initiatief om onderzoek naar deze agressieve ziekte te financieren. Lees meer.