Bodem in de Omgevingswet
- Specifieke consequenties Omgevingswet voor het werkveld bodem/ondergrond
- De huidige praktijk, het overgangsrecht en de nieuwe praktijk naast elkaar
- Korte update bestaande bodembeschermingsrecht
- Bevoegd gezag bodem bij gemeenten, grondwater bij provincies
- Samenwerken: wat doen en mogen Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en de omgevingsdiensten?
- Gebiedsgericht grondwaterbeheer
- Van bodemsanering naar bodembeheer
- Integrale benadering: van milieu naar ruimtelijke ordening
- Andere manier van denken, werken en organiseren voor medewerker bodem en ondergrond
Inhoud en resultaat
Tijdens de cursus worden eerst kort de hoofdlijnen van de huidige wetgeving en de praktische uitwerking daarvan geschetst. Tevens wordt stilgestaan bij actuele jurisprudentie die relevant is en blijft voor uw praktijk.
Na deze update wordt ingegaan op de wijzigingen die de Omgevingswet gaat aanbrengen in het bodembeschermingsrecht. Hierbij wordt ingegaan op de Omgevingswet zelf, de aanvullingswet bodem en de bepalingen in de meest relevante uitvoerings-AMvB’s (het Besluit activiteiten leefomgeving en het Besluit kwaliteit leefomgeving). Vervolgens worden enkele onderwerpen uitgelicht waarbij voor een goed overzicht de huidige en toekomstige werkwijze naast elkaar worden gepresenteerd.
Na afloop van de cursus:
- kunt u (nog beter) uw weg vinden in de huidige relevante wet- en regelgeving (Wet bodembescherming, Besluit bodemkwaliteit, Wet milieubeheer, Waterwet (t.a.v. waterbodems) etc.),
- bent u op de hoogte van de veranderingen voor het bodembeschermingsrecht door de komst van de Omgevingswet en de gevolgen daarvan voor de praktijk,
- weet u welke mogelijkheden de omgevingsvisie en het omgevingsplan bieden voor het vastleggen van de ambities op het gebied van bodem en ondergrond en
- weet u hoe uw rol als bodemmedewerker verandert en hoe u die onder de Omgevingswet zou kunnen invullen.
De cursus heeft zowel een juridische als een praktische invalshoek. Tijdens de onderdelen wordt ook geoefend met praktijkcases.
Doelgroep
Deze cursus is bestemd voor allen die werkzaam zijn binnen het omgevingsrecht en in aanraking komen met bodembescherming. Dit kunnen zijn:
- juristen, vergunningverleners en handhavers milieu/bodem bij gemeenten, provincies, omgevingsdiensten, waterschappen e.d.
- beleidsmedewerkers omgevingsrecht adviesbureaus
- advocatuur
- milieumanagers in het bedrijfsleven